Poker

poker online spelenPoker is een bekend spel dat tegenwoordig ook bij online casino’s gespeeld kan worden in verschillende varianten. De regels van Texas Hold’em zijn het bekendste.

Poker Spelen

Een zogenaamde dealer button geeft elke hand aan wie de dealer is. Indien er zonder professionele dealer wordt gespeeld in livetoernooien, deelt deze speler de hand. Bij online poker wordt er uiteraard automatisch gedeeld. Deze button schuift elke hand een plaats op, met de wijzers van de klok mee. De speler op de volgende positie wordt de Small Blind genoemd, de speler daarnaast noemen we de Big Blind. Deze twee spelers hebben als enige een verplichte inzet te maken.

Voordat we echt beginnen te spelen, zijn de Small Blind en de Big Blind verplicht een vooraf afgesproken bedrag in te zetten. In de meeste gevallen is de Big Blind dubbel zo groot als de Small Blind. De grootte hiervan hangt af van de gespeelde limiet. Bij online poker wordt dit automatisch gedaan.

Bij een cashgame is de grootte van de blinds vooraf vastgelegd en blijven ze hetzelfde gedurende het hele spel. Spelers kunnen het spel instappen en verlaten wanneer ze maar willen. Ze gaan aan tafel zitten met echt geld voor een bedrag dat binnen bepaalde limieten moet liggen. Indien je stopt, neem je het geld mee dat op dat moment nog voor je staat.

De speler die nog een plaatsje verder zit dan de Big Blind, is als eerste aan de beurt. Hij heeft drie opties: Call, Raise of Fold.

Fold: Je kaarten zijn te slecht om te spelen. Je gooit ze weg. (Mucken)
Call: Je gaat mee met de inzet van de big blind en legt hetzelfde aantal fiches in.
Raise: Je verhoogt de inzet en legt dus méér in dan de big blind. Deze moet minstens het dubbele zijn van de vorige bet of raise.
Reraise: Je verhoogt nogmaals een vooraf gemaakte raise. Deze moet minstens het dubbele zijn van de vorige bet of raise: de spelers die willen blijven verder spelen in deze hand moeten minstens evenveel leggen dan het hoogste bedrag dat een speler heeft gelegd.

De eerste drie community cards worden omgedraaid. Deze drie kaarten vormen de Flop en elke speler gebruikt ze om samen met zijn handkaarten de beste combinatie van vijf kaarten te maken, rekening houdend met de combinatiewaardes die hierboven beschreven staan. Er is geen verplichte inzet en als je niets wil inzetten kan je in deze ronde ook checken.

Checken betekent dat je zelf het inzetten niet wil openen en dat je de beurt doorschuift naar de volgende speler die nog in de hand zit. Indien alle spelers die nog in de hand zitten deze beurt checken gaan we gewoon door naar de Turn. Indien iemand het betten (zo wordt het inleggen van een eerste bedrag genoemd) opent (minimum de hoogte van de Big Blind), moet iedereen weer meevolgen om te blijven spelen. Spelers kunnen dus checken, betten, callen, raisen, reraisen en natuurlijk folden.

Na de tweede inzetronde, wordt de volgende communitykaart open gelegd. Dit is de Turn-kaart. Deze kaart is weer een aanvulling op de handkaarten van de spelers om een pokerhand van vijf kaarten te maken. Weer wordt er een inzetronde gehouden, net als voor en na de flop.

Na de derde inzetronde wordt de vijfde en laatste communitykaart open gelegd. Dit is de River-kaart. Nu volgt de laatste inzetronde.

Als iedereen aan zijn inzetten heeft voldaan gaan we over tot wat we de showdown noemen. Dat is het moment dat iedereen die nog in het spel zit de kaarten moet openleggen. De winnaar is degene met de hoogste combinatie van 5 kaarten, hij krijgt de pot. Degene die als laatste speler de inzet heeft verhoogd, moet als eerste speler zijn kaarten laten zien. Indien je de hand van deze speler verlaat, moet je jouw beide kaarten tonen om de pot te kunnen claimen.

Wanneer er twee dezelfde winnende handen zijn, is het split pot. Kan de pot niet precies worden verdeeld en is er sprake van een overblijvende chip, gaat de chip naar de speler die in de vroegste positie na de dealer zit.

Comments are closed.